• Emailptgj@johor.gov.my
  • AddressBangunan Dato' Mohamad Salleh Perang, Kota Iskandar, Peti Surat 718, 79576 Iskandar Puteri, Johor Darul Ta'zim.
  • Emailptgj@johor.gov.my
  • AddressBangunan Dato' Mohamad Salleh Perang, Kota Iskandar, Peti Surat 718, 79576 Iskandar Puteri, Johor Darul Ta'zim.

OPERASI MENDIRIKAN PAPAN TANDA DILARANG MENCEROBOH TANAH KERAJAAN DI BAWAH KESALAHAN SEKSYEN 425, KANUN TANAH NEGARA (AKTA828), DI KAWASAN SEKITAR SUNGAI KESANG (RIZAB SUNGAI )

03 JANUARI 2024 | RABU.

Operasi mendirikan Papan Tanda Dilarang Menceroboh Tanah Kerajaan  telah dilaksanakan pada 03 Januari 2024 ke atas pencerobohan Tanah Kerajaan (Rizab Sungai)secara tidak sah atas tanah berkenaan.

Operasi ini dibuat oleh Pejabat Tanah Daerah Tangkak dengan kerjasama pihak, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Operasi ini diadakan bagi memaklumkan kepada orang awam dimana kawasan di sepanjang Sungai Kesang merupakan Rizab Sungai. Mana-mana pencerobohan di atas tanah ini merupakan satu kesalahan yang boleh dikenakan tindakan oleh Kerajaan.

Adalah menjadi satu kesalahan mana-mana orang tanpa kebenaran yang sah menduduki atau menanam tanaman di atas tanah kerajaan, tanah rizab dan apabila disabitkan, boleh dikenakan suatu denda yang tidak melebihi lima ratus ribu ringgit atau dipenjarakan untuk suatu tempoh yang tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

#komitedmenjunjungakauntabiliti
#syukurseronoksungguhsungguh
#PTDTawesome
#JomBayarCukaiTanah

Ubah bahasa »
Skip to content